LESENA VHODNA VRATA ZA NOVOGRADNJO

VHODNA VRATA ZA NOVO HIŠO

moderna-vhodna-vrata-ekeyDanes bomo pisali na temo vhodna vrata po meri za nove hiše. Izbira kakovostnih vrat iz lesa ne pomeni majhen zalogaj denarja, zato ne odlašajte in se pozanimajte najprej o ponudbi za vrata. Danes na trgu dobimo veliko modelov vrat, ki so različnih oblik in karakteristik, ki jih ponuja vsako mizarstvo ali trgovina z vhodnimi vrati.Cena vhodnih vrat po meri ni bistveno večja od cene vrat iz proizvodnje.  Dandanes se cenik vhodnih vrat oblikuje po osnovni izbiri vrat, ki si jo želite, dodatno pa se zaračunajo vsi elementi, ki jih v ceniku vrat pod osnovno opremo ne dobimo.

Lesena vhodna vrata cena zavisi od vrste lesa, uporaba lesa za izdelavo vratnih kril in lesenega podboja največkrat uporabljamo les smreke, sibirski macesen, hrast, jesen, masivna jelka in podobne.

Barva vhodnih vrat za novogradnjo ne vpliva na ceno v kolikor ni dvobarvni sistem finalne zaščite. Zaščita zunanjih vrat mora vsebovati UV filter in prožnost barve, ki se z lesom podaja. Prožnost barve je pomembna kadar se les ukrivi ali poči, takrat lahko barva na lesu deluje z lesom ali pa se deformira, kar se v nadaljevanju izraža z luščenjem barve. Servis vhodnih vrat zahteva največkrat popravilo raznih udarcev v vrata ali pa praske na površini krila. Vsaka vhodna vrata lahko popravimo kadarkoli, doma ali pa v mizarski delavnici.

VHODNA VRATA ZA NOVOGRADNJO LOČIMO NA:

 • modrena vhodna vrata
 • rustikalna vrata
 • trend vrata
 • pasivna vhodna vrata
 • unikatna vhodna vrata, kjer kupec pridobi izris vhodnih vrat po svojem okusu

VRATA ZA VHOD V STANOVANJE

Vhodna stanovanjska notranja vrata , (kjer si jih lahko podrobno tudi ogledate), morajo imeti veliko več dodatnega okovja in tesnil, kot klasična notranja vrata, zvočno izolativna vrata za blok nujno potrebuje vrhunske kakovosti sistemov zapiranja in varnega okovja. Montaža vhodnih vrat v stanovanje običajno zajema dostavo vrat, demontažo starih vrat, vgradnjo novih vrat, kjer moramo paziti da vrata nalegajo na tesnilno gumo vzporedno in seveda odvoz starih vrat na deponijo. Kupec v tem primeru nima drugega dela, kot da finalno malarsko obdela morebitne malenkostne špranje, ki se pri demontaži vrat zgodijo.

Kvalitetna vhodna vrata seveda lahko izgledajo moderna, klasična ali stilna, vsaka vrata v bloku morajo vsebovati za popolno funkcijo sledeče elemente:

 • protizvočno sredico
 • varnostno ključavnico v primeru vloma
 • varnostni cilinder
 • kukalo za vrata
 • talno tesnilo
 • leseni prag
 • dvojno tesnenje
 • odpornost proti obrabi materiala
 • močna nasadila
 • kvalitetno montažo vrat, ki jo nudi mizar

PRIPRAVA ODPRTINE ZA VHODNA VRATA

priprava-zidarske-odprtine-Zidarska odprtina za lesena vhodna in notranja vrata predstavlja velikost odprtine, ki je namenjena za vgradnjo vhodnih vrat. Vhodna vrata so lahko klasična z odpiranjem v eno smer, smeri odpiranja vrat so LEVA ali DESNA.

Če odpiramo vrata v prostor in nimamo dovolj oken potem priporočamo vrata s stransko obsvetlobo ali nadsvetlobo. V primeru odločitve vgradnje vrat in stranske obsvetlobe zidarske mere prilagodimo minimalno 140 do maksimalno 160 cm širine. To pomeni da bomo vgradili vhodna vrata z enostransko obsvetlobo, če se odločite za dvostransko obsvetlobo pustite svetlo zidarsko mero cca 190 cm širine. Zidarska višina vhodnih vrat od fertik tal do preklade naj ne bo pod 210 cm, saj se izris vhodnih vrat tako naredi v pravem razmerju. Naš nasvet glede velikosti zidarske mere, pokličite Mizarstvo Oblak Boštjan Žiri in podajte predlog za informativni izris vhodnih vrat.

KAKO POTEKA IZRIS VRAT,  NASVET:  ZAKAJ NARISATI VRATA V NARAVNI VELIKOSTI ?

Izris je narejen v razmerju kar pomeni pravilno predstavo o velikosti vrat in detajli ki so nameščeni na izdelek. Zidarska odprtina naj bo pravilne oblike in na grobo ometana špaleta, zunanjost se s fasadno izolacijo izolira do podboja vhodnih vrat, notranjost pa predlagamo zaključno letvico ali naknadno obdelavo špalete iz strani malarja ali zidarja. Izris vhodnih vrat ne bo odveč, saj dobimo sliko vrat katera je opremljena z dodatki za lesena vrata in stekli. Na izrisu so razvidne črte urezane v vrata, ki pa se jih v praksi uporabi kasneje za izdelavo programa za CNC stroj.

DO KJE ZALITI ESTRIH NA VRATNI ODPRTINI NASVET?

Estrihi naj bodo zaliti do zida, po vgradnji modernih ali klasičnih vrat pravilno izoliramo spodnji del praga in dodatno zalijemo v beton aluminjas kotnik. Pravilna izolacija praga prepreči toplotni most med zunanjim okoljem in notranjosti prostora. Za še boljšo izolacijo lahko na prag namestimo aluminjast termo prag proizvajalca GU. Termo pragi za vhodna vrata služijo za prekrivanje spojev zunanjega in notranjega dela tal ali pa z termo pragom naredimo višinsko razliko za pripiro, ki mora biti za boljše tesnenje vhodnih vrat.

KAKŠNA NAJ BO VELIKOST ODPRTINE VHODNIH VRAT

Kakšni so standardi odprtine vrat, kdor dela moderna vhodna vrata ali pa rustikalna vhodna vrata potem mora vedeti kakšna je željena prehodna mera vrat. Mizarstvo Oblak izdeluje vsa vrata po meri zato ni bojazni glede velikosti ki so prilagojene odprtini vrat. Pa kljub vsemu moramo vedeti željeno prehodno mero vhodnih ali notranjih vrat, širina lesa podboja za vhodna vrata običajno meri 8 cm x 6,8 cm debelina, kar pomeni izgubljamo na svetli prehodni odprtini, če pogledamo sliko ki predstavlja vgradnjo vhodnih vrat v obstoječo pred pripravljeno odprtino ugotovimo, da za željeno prehodno širino 90 cm moramo pripraviti zidarsko mero širine na: 108 cm.

Zakaj damo na svetlo mero še 18 cm nadmere, poglejmo izračun svetle mere: 8 cm imamo podboja + 1 cm imamo reže kjer jo ob montaži vrat zalijemo s purpensko peno, ker imamo levo in desno stran pokončnika podboja pomnožimo z dvojno  mero in tako si sami lahko izračunate kakšno zidarsko odprtino potrebujete za vaša vrata. Preden pa pripravite odprtino vrat pokličite mizarja, detajli vrat se s trendi spreminjajo in se je posledično pametno prepričati o dimenzijah detajlov za vhodna vrata.

Kako pa pridemo do prave svetle višine vrat, nič lažjega, če želite imeti 200 cm visoko prehodno mero potem od fertik tlaka prištejete 200 cm + 8 cm prečnika + 1 cm purpenske pene, ker pa je običajno pri vhodnih vratih višinska razlika med zunanjostjo in notranjostjo dodajte še 2 cm dodatne mere. Skupna mera nam torej pove višino od tal do preklade je: 211 cm. Sedaj veste vse informacije o zidarski odprtini vhodnih vrat. Vsi nasveti za velikost vhodnih vrat izvirajo iz dobre prakse pa kljub pisanju in branju le teh pokličite še Mizarstvo Oblak Boštjan Žiri in zvedeli boste vse še tako pomembne stvari za vgradnjo lesenih vrat.

 ŽELITE ODGOVOR NA VAŠE VPRAŠANJE, Pišite nam: 

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Zadeva

Kontaktna številka (obvezno)

Vaše sporočilo